Veelgestelde vragen

Welke dieren zetten jullie op?

Wij zijn gespecialiseerd in zoogdieren, vogels en reptielen, met name huisdieren en jachttrofeeën maken het gros van ons werk. Ook het maken van skeletten is iets waarvoor jullie bij ons terecht kunnen.

Wat is de prijs voor het opzetten van een dier?

Het prepareren of opzetten van een dier is handwerk. Het is een ambacht waar heel veel tijd aan besteed wordt. U betaalt voornamelijk de uren die in het werk kruipen. Wij hebben prijzen per diersoort. U kan vrijblijvend contact opnemen voor de prijs.

Hoe lang duurt het opzetten?

Het proces van het opzetten is afhankelijk van de grootte van het dier. Wij werken met een werklijst waar de projecten chronologisch worden afgewerkt. Door grote drukte hebben wij momenteel een afwerktermijn van iets meer dan 12 maanden. Wanneer uw preparaat klaar is, bellen wij u op zodat u uw dier kan komen ophalen. Wij stellen de kwaliteit van elk opgezet dier als eerste prioriteit!

Wanneer mogen wij ons dier brengen?

U kan bij ons terecht van maandag tot vrijdag, steeds op afspraak. Wij hebben voorkeur om klanten in de voormiddag te ontvangen. Onze ambacht is handwerk dat veel concentratie vergt. Om goede kwaliteit te garanderen en vlot te kunnen werken, ontvangen wij liefst geen klanten in de namiddag.

Hoe bewaar ik een dood dier?

Indien het niet mogelijk is een gestorven dier meteen te brengen, kan u dit ook zelf (tijdelijk) bewaren. Het is best om vogels en kleine zoogdieren zo snel mogelijk in te vriezen. Steek het dier in een plastic zak in de diepvriezer, op deze manier zijn ze gemakkelijk enkele jaren houdbaar. De plastic zak is belangrijk om eventuele uitdroging door het vriesproces te voorkomen. Zorg dat de pluimen/vleugels /poten/staart netjes langs het lichaam liggen en wikkel de zak strak om het dier.

Hoe lever ik (als jager) de dieren best aan?

Voor alle dieren tot en met de grootte van een vos hebben wij liefst het gehele dier (niet gevild) in verse of diepgevroren staat.

Voor dieren zoals een ree, hert, everzwijn is de manier van werken (lees: manier van villen) afhankelijk van uw wensen:

  • wenst u een schouderpreparaat - dan hebben wij minimaal de huid tot halfweg de buik nodig. Maak zeker geen keelsnede.

  • wenst u een volledig opgezet dier - zorg dan zeker dat er bij het ontweiden geen huid wordt weggesneden zoals anus of testikels.

  • vries de huiden (met koppen) vers in zonder zout op de huid te doen.

Wij helpen u graag vrijblijvend verder met bijkomende informatie.

Mogen alle dieren zomaar opgezet worden?

Er zijn verschillende wetgevingen om rekening mee te houden. Hierbij een korte samenvatting:

  • Gekweekte of tamme dieren

    Mogen zonder bijkomend papierwerk opgezet worden.

  • Wilde inheemse dieren

    Bijna alle inheemse wilde diersoorten zijn beschermd. Hiervoor moet een vergunning aangevraagd worden bij Agentschap Natuur en Bos om deze te mogen opzetten. Bij deze aanvraag helpen wij u graag.

  • Wilde of gekweekte (uitheemse) - CITES - dieren

    Deze dieren zijn gebonden aan de wetgeving van de cites conventie. Meer informatie kan u vinden op: https://www.health.belgium.be/nl/dieren-en-planten/dieren/wat-cites.

  • Jachtwild

    Dieren die bejaagbaar zijn mogen opgezet worden zolang ze binnen het bejaagbare seizoen worden aangeleverd.

    Kan ik bij jullie in de leer?

    Neen, helaas niet. Het leerproces heel lang en traag. Als we iemand in de werkplaats nemen om op te leren, vergt dit veel tijd. Tijd die we nodig hebben om dieren te maken voor klanten. Gelukkig zijn er wel voldoende alternatieven te vinden. Zo zijn er verschillende workshops en korte opleidingen die u kan vinden. Ook wij organiseren af en toe een workshop: https://tilleycreations.be/workshop.

    Hiernaast is Michiel ook lesgever bij Bos en Fauna in Arhnem. Hij geeft enkele zoogdiercursussen (vos, das, ree, damhert,…). Meer info: https://bosenfauna.nl/cursussen-zoogdieren/.

    Indien u meer wil weten over hoe u taxidermie kan leren, dan mag u steeds een mailtje sturen en helpen wij u graag verder met meer informatie.